Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Γιατί ξυπνάμε και τρώμε το βράδυ





Αλήθεια γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν το βράδυ και τρώνε; Είναι φυσιολογικό ή πάσχουν από κάποια ασθένεια;


Τι είναι αυτό που τους ωθεί στο να ανοίξουν το ψυγείο;

Η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι μια σοβαρή διατροφική επιπλοκή που ονομάζεται σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό, δεν ξυπνούν απλά για να τσιμπολογήσουν, αλλά κάποιοι από αυτούς μαγειρεύουν κανονικά(!) ως επί το πλείστον υδατάνθρακες, κυρίως ζυμαρικά.

Από τι προκαλείται, όμως το σύνδρομο αυτό, ποια είναι τα συμπτώματα του και κυρίως πως αντιμετωπίζεται; 

Η αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για μια σειρά από διατροφικές διαταραχές.

Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η νοσογόνος παχυσαρκία, από την οποία πάσχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του Δυτικού Κόσμου.

Εκτός, όμως από την παχυσαρκία, υπάρχουν ένα σωρό άλλα διατροφικά προβλήματα και διαταραχές.

Ένα από αυτά είναι και το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας ή NES από το Night Eating Syndrome. 


Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία

Όπως φανερώνει και το όνομα του, πρόκειται για ένα σύνδρομο κατά το οποίο το πάσχον άτομο τρώει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της νύχτας. 


Προσοχή, δεν εννοούμε κάποιον που είτε λόγω δουλειάς, είτε για οποιονδήποτε λόγο μένει ξύπνιος και τρώει κανονικά, αλλά κάποιον που διακόπτει τον ύπνο του, και μάλιστα παραπάνω από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να τσιμπολογήσει ή ακόμη και να φάει κανονικά. 

Στα άτομα που πάσχουν από νυχτερινή υπερφαγία, η πρόσληψη ενός σημαντικού μέρους της ενέργειας που λαμβάνουν ημερησίως (μέχρι και το 50%) γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζουν μειωμένη όρεξη για φαγητό το πρωί και χαμηλή διά­θεση που συνοδεύεται από έντονη ανη­συ­χία και νευρι­κό­τητα κατά την διάρκεια της ημέρας, λόγω και του κατακερματισμένου ύπνου που έκαναν το προηγούμενο βράδυ.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παχύσαρκα ή βουλιμικά άτομα ή σε άτομα με προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία. Εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, αν και δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στο γυναικείο φύλο. 


Ποια είναι τα συμπτώματα

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν οριοθετημένα συμπτώματα και φυσικά δεν μπορεί κάποιος να κάνει διάγνωση από μόνος του, ωστόσο κάποια ενδεικτικά συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν είναι:

• η πρωινή ανορεξία

• η υπερβολική κατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες και δη κατά τη διάρκεια του ύπνου

• η διακοπή του ύπνου για αναζήτηση τροφής

• οι τύψεις για την υπερβολική πρόσληψη τροφής το βράδυ

• η αϋπνία

• το συχνό ξύπνημα, τουλάχιστον 4 φορές κάθε νύχτα σε αντίθεση με το φυσιολογικό που είναι 1-2 φορές

• η εμφάνιση άγχους και νευρικότητας 


Φυσικά, για να πάσχει κάποιος από το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας, δεν χρειάζεται να εμφανίζει όλα τα συμπτώματα, αλλά μόνο μερικά από αυτά.


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να συμβούν τουλάχιστον 3 υπερφαγικά επεισόδια την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών πριν να θεωρηθεί ότι κάποιος πάσχει από το σύνδρομο. 



Πως αντιμετωπίζεται

Η νυχτερινή υπερφαγία είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά είναι αναστρέψιμη με τον κατάλληλο χειρισμό.

Όπως ισχύει και για την αντιμετώπιση των περισσότερων διατροφικών διαταραχών αυτό που απαιτείται είναι ένα ολοκληρωμένο και πλήρε  ςπλάνο διατροφής
 με κανόνες αλλά χωρίς αυστηρούς περιορισμούς.

Τα πέντε γεύματα, 3 κύρια και δύο ενδιάμεσα, είναι ένας καλός τρόπος για την διασπορά της πρόσληψης της ενέργειας μέσα στη μέρα, με το πρωινό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σημαντικότητας. 


Επομένως αυτό που απαιτείται είναι ουσιαστικά η τροποποίηση της συμπεριφοράς ή αλλαγή του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με κατάλληλες διατροφικές οδηγίες.

Φαρμακευτική θεραπεία του συνδρόμου δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας. 


Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που πιθανολογεί ότι πάσχει είτε ο ίδιος, είτε κάποιος οικείος του από νυχτερινή υπερφαγία, είναι να ζητήσει άμεσα την συνδρομή κάποιου ειδικού.

πηγή