Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025

Τι είναι η κλίμακα σκόβιλ (Scoville scale)


 

Η κλίμακα Σκόβιλ (Scoville scale) είναι μια κλίμακα μέτρησης του βαθμού καυστικότητας των πιπεριών τσίλι και άλλων ουσιών. Ο βαθμός καυστικότητας εκφράζεται σε μονάδες SHU (Scoville Heat Units).

Τι μετράει:

·         Η κλίμακα μετρά την περιεκτικότητα μιας πιπεριάς σε καψαϊκινοειδή, ουσίες που προκαλούν την αίσθηση του καψίματος. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καψαϊκίνη.

Πώς λειτουργούσε αρχικά:

·         Η κλίμακα δημιουργήθηκε το 1912 από τον Αμερικανό φαρμακοποιό Wilbur Scoville.

·         Η αρχική μέθοδος (οργανοληπτικό τεστ) βασιζόταν σε ανθρώπινες δοκιμές. Ένα εκχύλισμα πιπεριάς αραιωνόταν με νερό μέχρι να μην είναι πλέον αισθητή η καυστικότητα. Ο αριθμός των αραιώσεων που απαιτούνταν καθόριζε τη μονάδα SHU. Για παράδειγμα, αν ένα εκχύλισμα απαιτούσε 3.000 αραιώσεις για να σταματήσει να είναι καυτό, τότε είχε 3.000 SHU.

·         Αυτή η μέθοδος ήταν υποκειμενική και αναξιόπιστη, καθώς εξαρτιόταν από την ευαισθησία των δοκιμαστών.

Σύγχρονη μέτρηση:

·         Σήμερα, η μέτρηση γίνεται με πιο αντικειμενικές εργαστηριακές μεθόδους, όπως η Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC), η οποία μετρά με ακρίβεια τη συγκέντρωση των καψαϊκινοειδών.

·         Παρόλο που η μέθοδος μέτρησης έχει αλλάξει, οι μονάδες εξακολουθούν να ονομάζονται SHU, προς τιμήν του Wilbur Scoville.

Παραδείγματα στην κλίμακα:

·         Πιπεριά Bell (γλυκιά πιπεριά): 0 SHU (δεν περιέχει καθόλου καψαϊκίνη)

·         Jalapeño: 2.500-8.000 SHU

·         Habanero: 100.000-350.000 SHU

·         Carolina Reaper: Πάνω από 2.200.000 SHU (μία από τις πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο)

·         Καθαρή καψαϊκίνη: 16.000.000 SHU (το θεωρητικό μέγιστο)