Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο πρώτος σας σκύλος



Αυτό που πρέπει πάντα να εξετάζουμε πριν αποφασίσουμε να πάρουμε ένα σκύλο, δεν είναι μόνο εάν ο σκύλος αυτός ταιριάζει σε μας (όπως όλοι ρωτούν συνήθως) αλλά και αν εμείς και ο τρόπος ζωής μας είμαστε κατάλληλοι γι αυτόν και τις ανάγκες του. Εάν μπορούμε δηλαδή να του εξασφαλίσουμε τη φροντίδα που απαιτεί και αν το περιβάλλον και όλα τα μέλη της οικογένειάς μας συμφωνούν με αυτή την επιλογή. 


Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε πλήρη εικόνα για τις ανάγκες του ζώου για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια αμοιβαία απολαυστική συμβίωση. Και επειδή η πρόληψη των προβλημάτων είναι καλύτερη από την θεραπεία τους, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στα παρακάτω:
1.  Το σπίτι είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα; (είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της φυλής)
2.  Υπάρχει ασφαλής χώρος άσκησης; (Περιφραγμένη αυλή – κήπος – βεράντα)
3.  Συμφωνούν όλοι στην οικογένεια για την απόκτηση του σκύλου; (Από τις συχνότερες αιτίες που ένας σκύλος καταλήγει αδέσποτος είναι η μη ομόφωνη απόφαση για την απόκτησή του)
4.  Συμφωνούν όλοι να βοηθήσουν στις ανάγκες του σκύλου ή μόνο ένας θα τις αναλάβει; (Το να έχει ένα άτομο την ευθύνη του σκύλου δεν είναι λάθος αρκεί να μπορεί να διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο)
5.  Είχατε σκύλο πριν; (Εάν είναι ο πρώτος σας σκύλος φροντίστε να έχετε ενημερωθεί πριν τον φέρετε σπίτι για τις υποχρεώσεις σας καθώς και για τις ανάγκες του)
6.  Θα υπάρχει κάποιος πάντα στο σπίτι όταν θα έχετε το κουτάβι; (Είναι πολύ σημαντικό κυρίως στην αρχή να υπάρχει άνθρωπος στο σπίτι)
7.  Έχετε σκεφθεί τη φροντίδα του σκύλου στις διακοπές ή σε άλλη απουσία σας;
8.  Έχετε ενημερωθεί για τα έξοδα συντήρησής του;
9.  Υπάρχουν ηλικιωμένοι ή μικρά παιδιά; (Είναι σημαντικό για την επιλογή της φυλής)
10. Ποιες είναι οι ασχολίες και τα χόμπυ σας; (Θα πρέπει να γνωρίζετε εάν συνδυάζονται με την διατήρηση σκύλου)
11. Είσαστε μανιακοί με την τάξη του σπιτιού ή του κήπου;
12. Που θα μένει ο σκύλος σας; (Εντός ή εκτός σπιτιού)
 
Τα παραπάνω όταν απαντηθούν θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια εικόνα για το αν θα πρέπει να αποκτήσετε ένα σκύλο. Επίσης τα νεαρά ζευγάρια θα πρέπει να σκεφτούν εάν θα μπορούν να έχουν το σκύλο και μετά την απόκτηση ενός παιδιού.
Μεγάλη σημασία έχει και η μονιμότητα στη σχέση ενός ζευγαριού (ένα μεγάλο ποσοστό αδέσποτων σκύλων προέρχεται από διαζύγια και χωρισμούς)
Σημαντικό πρόβλημα επίσης δημιουργείται σε εκείνους που δεν έχουν δικό τους σπίτι. Θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά εάν θα μπορεί ο σκύλος να τους ακολουθεί σε ενδεχόμενες μετακομίσεις.
Τελευταίο και σημαντικό θέμα είναι το λέρωμα στο σπίτι που κάνουν τα κουτάβια στην αρχή. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αποφύγετε αλλά διορθώνεται με τον καιρό αν ασχοληθείτε να του το μάθετε.
Προσπαθήστε λοιπόν να συνειδητοποιήσετε τη σημασία των παραπάνω και να δημιουργήσετε μια εικόνα για τις ανάγκες του ζώου για να εξασφαλίσετε μια καλή ζωή για τον σκύλο σας και για εσάς.