Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τα προβιοτικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση



Τα προβιοτικά αποτελούν ένα ζωντανό μικροβιακόδιατροφικό συμπλήρωμα που επιδρά ευεργετικάστον ανθρώπινο οργανισμό, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής του μικροχλωρίδας.

Εκτός από τις ήδη γνωστές ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών, όπως η παρεμπόδιση εν δυνάμει παθογόνων μικροοργανισμών ( E. coli ή Clostridium perfringens), η προφύλαξη από διάρροια οφειλόμενη σε ιούς Ρότα ή σε Σαλμονέλα, ο περιορισμός των επιδράσεων μόλυνσης οφειλόμενης σε Candida, η θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, η πρόληψη ή και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος,
η παραγωγή βιταμινών, η βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, η βελτίωση της απορρόφησης μεταλλικών στοιχείων και ιδιαίτερα ασβεστίου, ο μεταβολισμός της λακτόζης για τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στην λακτόζη, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η ευεργετική δράση των προβιοτικών, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Μετα-ανάλυση 9 μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension κατέδειξε ότι ημέτρια κατανάλωση προβιοτικών στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου μπορεί αρχικά να συνεισφέρει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και μετέπειτα στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερευνητές, μελετώντας δείγμα 543 νορμοτασικών (ατόμων με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης) καιυπερτασικών (ανθρώπων με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης) ενηλίκων έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών οδήγησε σε μείωση της συστολικήςαρτηριακής πίεσης κατά 3,56 mm Hg και της διαστολικής κατά 2,38 mm Hg αντίστοιχα.

Όπως φάνηκε, η ευεργετική επίδραση των προβιοτικών ήταν ισχυρότερη στα άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης (τιμές μεγαλύτερες από 130 και 85 mm Hg σε συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση αντίστοιχα), σε σχέση με τους νορμοτασικούς. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά έγιναν εμφανή μετά τις 8 εβδομάδες χορήγησης των προβιοτικών ενώ τα προβιοτικά που περιέχουν παραπάνω από ένα είδος μικροοργανισμών φάνηκε ότι είχαν ισχυρότερη επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η θετική επίδραση των προβιοτικών στη ρύθμιση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης μπορεί να σχετίζεται και με άλλες θετικές τους επιδράσεις σε δείκτες υγείας, όπως η βελτίωση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης, η μείωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλινοαντίστασης και κυρίως η ορμονική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μέσω της ισορροπίας των σωματικών υγρών


πηγή