Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ποια η διαφορά μεταξύ σοκολάτας και κουβερτούρας

Η κουβερτούρα είναι στην ουσία ένας τύπος σοκολάτας με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική.


Ετυμολογικά προέρχεται από τη γαλλική λέξη couverture που σημαίνει κουβέρτα και επικάλυψη, γιατί χρησιμοποιείται πάνω σε γλυκά και παγωτά.

λιωμένη κουβερτούραΚάτι που έχει επικρατήσει λανθασμένα είναι ότι η κουβερτούρα είναι το ίδιο πράγμα με την μαύρη σοκολάτα (υγείας). Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κουβερτούρας (γάλακτος, υγείας, λευκή, πραλίνα κλπ).

Στην πραγματικότητα, η διαφορά της κουβερτούρας βρίσκεται στη σύσταση της, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο από ότι μια απλή σοκολάτα. Επίσης, έχει υποστεί διαφορετική επεξεργασία κατά την παρασκευή της.

Το βούτυρο κακάο που περιέχει, έχει την ιδιότητα να κρυσταλλώνει, δηλαδή να παγώνει, σε έξι διαφορετικές κρυσταλλικές μορφές. Στις κουβερτούρες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία της κρυστάλλωσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σοκολάτα να λιώνει όχι μόνο ευκολότερα, αλλά και πιο ομοιόμορφα, ενώ παράλληλα της δίνει μια βελούδινη υφή γεγονός που την καθιστά ιδανική για χρήση στη ζαχαροπλαστική.    
 πηγή