Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025

Τι είναι η σταφιδίνη



Η σταφιδίνη είναι ένα σιρόπι σταφίδας, ένα

παχύρρευστο υγρό με γλυκιά γεύση και άρωμα σταφίδας.

Παράγεται από την εκχύλιση της ξερής σταφίδας.

Ιστορικά, η σταφιδίνη

 απέκτησε μεγάλη σημασία στην

Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το κράτος,

αντιμετωπίζοντας την "σταφιδική κρίση", προώθησε

τη χρήση της σταφίδας για την παραγωγή διαφόρων

προϊόντων, όπως αλκοόλ και σιρόπι.

Ακόμη και σήμερα, η σταφιδίνη χρησιμοποιείται ευρέως:

  • Στη ζαχαροπλαστική και αρτοποιία:
  • Ως φυσικό γλυκαντικό, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη
  • σε διάφορες συνταγές.
  • Στην οινοποίηση: Για την ενίσχυση του αλκοολικού
  • βαθμού του κρασιού.
  • Στην καθημερινή διατροφή: Μπορεί να
  • καταναλωθεί με γιαούρτι, παγωτό, τσάι, ή ακόμη
  • και ως συστατικό σε δροσερά αναψυκτικά.

Η σταφιδίνη, ως προϊόν της σταφίδας, διαθέτει σημαντικά

θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ έχει

και μια ιδιαίτερη, καραμελωμένη γεύση που την καθιστά

ξεχωριστή. Μια παλιά, γνωστή μορφή της σταφιδίνης

ήταν η "Θρεψίνη", μια κρέμα που αποτελούσε το

καθιερωμένο κολατσιό για πολλά παιδιά

 μέχρι τη δεκαετία του '60.