Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πώς θα ζεσταθούμε και φέτος !



Λύστε τα διλήμματα που σας βασανίζουν και αν δεν βρείτε λύση κάντε αυτό που κάνω και εγώ: πάρτε μια καλή ηλεκτρική κουβέρτα και περάστε το χειμώνα στο κρεβάτι σε χειμερία νάρκη...

1. Καλοριφέρ ή κλιματιστικό

Τα περισσότερα σπίτια θερμαίνονται με καλοριφέρ πετρελαίου, το οποίο σημαίνει πως η εγκατάσταση του καυστήρα και των σωμάτων, έχει ήδη γίνει και δεν είναι ένα έξοδο που σας επιβαρύνει. Η θέρμανση του καλοριφέρ, παραμένει, ωστόσο, μια από τις καλύτερες καθώς απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το σπίτι και αν ειδικά 

αναφερόμαστε σε ένα διαμέρισμα που έχει αυτονομία στη θέρμανση τότε είναι μια καλή περίπτωση για ένα ζεστό χειμώνα.
Το μεγάλο φυσικά πρόβλημα του καλοριφέρ είναι η τιμή του πετρελαίου. Το κόστος πάντα θα βαραίνει το νοικοκυριό και είναι ίσως ο μοναδικός λόγος που ωθεί πλήθος σπιτιών να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, ενίοτε λιγότερο αποδοτικές, αλλά περισσότερο οικονομικές. Εάν όμως, στηρίζετε ακόμα τη χρήση του καλοριφέρ, φροντίστε να κάνετε καλή διαχείριση για να έχετε τις μικρότερες δυνατές σπατάλες. Ρυθμίστε το θερμοστάτη γύρω στους 18-19 βαθμούς και μην ξεχνάτε πως για κάθε βαθμό που ρίχνετε τη θερμοκρασία, εξοικονομείτε μέχρι και 10% ενέργεια, ενώ φροντίζετε πάντα για την εξαέρωση των σωμάτων και την ετήσια συντήρηση του καυστήρα.
Για όσους όμως έχουν κλείσει τα σώματα και επιλέγουν άλλους τρόπους θέρμανσης μια λύση είναι και η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του κλιματιστικού, το οποίο καλύπτει και τις χειμερινές ανάγκες για ζέστη και τις καλοκαιρινές για δροσιά. Αν επιλέξετε αυτή τη λύση και να επενδύσετε σε ένα καλό κλιματιστικό, τότε αξίζει να δώσετε μερικά χρήματα παραπάνω, αφού όσο πιο καλή η μονάδα, τόσο λιγότερη θα είναι η κατανάλωση ρεύματος που θα κάνει. Μην ξεχνάτε, πως μπορεί να μην καίει πετρέλαιο, αλλά καίει ηλεκτρικό ρεύμα και ένα φτηνό κλιματιστικό θα σας κοστίσει διπλά και τριπλά στο λογαριασμό της ΔΕΗ αργότερα.

2. Κλιματιστικό ή τζάκι
Η επιλογή του κλιματιστικού, σας εξασφαλίζει μεν την επιθυμητή θερμοκρασία χειμώνα και
καλοκαίρι, δεδομένων των πολλών λειτουργιών του, αλλά δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή για τη θέρμανση του σπιτιού. Έχετε μεν την ελευθερία να το ανάβετε και να το σβήνετε, όποτε εσείς θελήσετε, αλλά αποδίδει καλύτερα σε μικρούς χώρους, αναγκάζοντας έτσι για καλυτερη θέρμανση να καταλήγετε να έχετε μια μονάδα σε κάθε δωμάτιο, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος.
Η δε ζέστη που προκαλεί το κλιματιστικό ξηραίνει την ατμόσφαιρα, γι’ αυτό καλό είναι το χειμώνα να έχετε στο δωμάτιο ένα μπωλ με νερό, ώστε να αποφύγετε ξηρότητα σε λαιμό και μύτη από την εκτεταμμένη χρήση του κλιματιστικού. Η ανακύκλωση του αέρα σημαίνει ανακύκλωση και της σκόνης που βρίσκεται στο χώρο, κάτι που κάνει ακόμα πιο ανθυγιεινή τη χρήση του, ενώ θα πρέπει πάντα να θυμάστε να αερίζετε καθημερινά το χώρο που λειτουργεί η μονάδα.
Το κλιματιστικό ακόμα χρειάζεται συχνό καθαρισμό των φίλτρων του, ώστε να προστατευτείτε από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του ανακυκλόμενου αέρα, αλλά και να εξασφαλίσετε και την καλύτερη δυνατή απόδοσή του.
Στο άλλο άκρο δε της θέρμανσης, βρίσκεται το τζάκι, το οποίο είναι ένας από τους μακράν οικονομικότερους τρόπους να ζεσταθείτε, αρκεί να έχετε πάντα υπόψη σας να χρησιμοποιείτε τα σωστά ξύλα για τη φωτιά, καθώς λάθος επιλογές μπορούν να αποβούν ιδιαιτέρως βλαβερές για την υγεία σας. Το τζάκι ωστόσο δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια και είναι ένα επιπλέον κόστος το χτίσιμό του, ενώ χρειάζεται μια εξοικείωση με τη χρήση του, που δεν την έχουν όλοι.

3. Τζάκι ή υπέρυθρα πάνελ

Το μεγαλύτερο ωστόσο, πλεονέκτημα του τζακιού είναι η αίσθηση της παρέας που δημιουργεί, ενώ μπορεί να ζεστάνει έναν αρκετά μεγάλο χώρο, αν διατηρηθεί σωστά η φωτιά.
Η μυρωδιά του όμως, που ποτίζει τα ρούχα και τα έπιπλα, ενοχλεί πολλούς, ενώ η χρήση του χρειάζεται γνώση στο άναμμα και τη διαρκή συντήρηση της φωτιάς. Κάτι που επίσης δεν είναι αμελητέο, είναι η ανάγκη αποθηκευτικού χώρου, που να μην έχει υγρασία, για την αποθήκευση των ξύλων.
Μια άλλη εναλλακτική επιλογή θέρμανσης είναι τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, τα οποία, πάρα τις όποιες παρεξηγήσεις προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα θέρμανσης. Η θερμότητα που εκλύουν θυμίζει την υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία δεν είναι η επιβλαβής για την οποία χρειαζόμαστε αντιηλιακό (αυτή είναι η υπεριώδης), αλλά εκείνη που μας ζεσταίνει και μας κάνει να τον αποζητάμε μια κρύα μέρα.
Αυτό το στοιχείο είναι που κάνει αυτό τον τρόπο θέρμανσης, έναν από τους φυσικότερους να ζεστάνετε το σπίτι σας, καθώς η υπέρυθρη ακτινοβολία δημιουργεί μια φυσική ζέστη στο χώρο που δημιουργείται από τη θέρμανση πρώτα των αντικειμένων και των ατόμων και την κατοπινή θέρμανση του αέρα, χωρίς να ξηραίνει την ατμόσφαιρα και να προκαλεί δυσφορία η εκτεταμμένη χρήση της.

4. Υπέρυθρα πάνελ ή αντλία θερμότητας

Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, που έφτασαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, δεν είναι ωστόσο πανάκεια στο πρόβλημα της οικονομικής θέρμανσης. Η τοποθέτησή τους θέλει μελέτη και καλό είναι να επενδύετε τα χρήματά σας σε ένα καλό πάνελ, του οποίου την απόδοση και ποιότητα θα εγγυηθεί ο έμπορος από τον οποίο θα το αγοράσετε.
Μη ξεγελαστείτε από υποσχέσεις μεγάλης μείωσης του κόστους της θερμότητας μέσω των πάνελ, καθώς μπορεί να είναι χαμηλότερη η ισχύς τους σε σχέση με άλλα θερμαντικά σώματα, αλλά αυτό σημαίνει και λιγότερη θερμότητα στο χώρο, άρα την ανάγκη περισσότερων πάνελ, καταλήγοντας ουσιαστικά και χονδρικά στην ίδια, κατά μέσο όρο, κατανάλωση ρεύματος.
Για όσους, όμως, έχουν τη διάθεση και τα χρήματα να επενδύσουν σε έναν πραγματικό οικονομικό τρόπο θέρμανσης, μια καλή εναλλακτική είναι η αντλία θερμότητας. Το κόστος εγκατάστασής της είναι γύρω στα 7.000 ευρώ, αλλά θεωρείται ένας από τους αποδοτικότερους και οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, ο οποίος μπορεί να έχει και ψυκτική χρήση, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της αντλίας είναι πως λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το περιβάλλον- εξαιτίας της μηχανικής πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία της και κατά ένα μικρότερο ποσοστό κάνει χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αντλία θεωρείται από πολλούς ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού, ενώ και η εγκατάστασή της δεν είναι κάτι το περίπλοκο και είναι και φιλική προς το περιβάλλον, εν αντιθέσει με τις άλλες προαναφερθείσες επιλογές θέρμανσης. Το μοναδικό της και βασικό μειονέκτημα είναι το κόστος της, καθώς η απόσβεσή του εξαρτάται από τη χρήση που θα της γίνεται και ακόμα και αν το διαμέρισμα σας είναι μικρό, το κόστος τοποθέτησης παραμένει μεγάλο.
Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις αλλά αν η ανεργία, οι μισθολογικές μειώσεις και ο ΕΝΦΙΑ, δεν σας επιτρέπουν τίποτα από τα παραπάνω, εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές και αφήστε τους άλλους να κυκλοφορούν «πανί-με-πανί» στο θερμαινόμενο σπίτι τους:

Ασφαλίστε τα κουφώματα
Πρώτα από όλα, φροντίστε για την καλή μόνωση των κουφωμάτων για να μην έχετε διαρροή θερμότητας. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά στο κρύο και ανοιχτά στον ήλιο.
Ανοίξτε τα τις σωστές ώρες της ημέρας και κλείστα τα, όταν δύσει ο ήλιος που δεν θα είναι εκεί για να σας ζεστάνει η υπέρυθρη ακτινοβολία του.
Ντύστε το σπίτι
Αφού κατεβάσετε τα δικά σας χειμωνιάτικα ασχοληθείτε με το «styling» του σπιτιού και ντύστε τις μεγάλες και κρύες επιφάνειες. Βάλτε χαλιά και υφάσματα στους τοίχους και θα διαπιστώσετε σημαντική άλλαγη αρχικά στην αίσθηση της ζεστασιάς που θα έχει το σπίτι, αλλά και στην τελική του θερμοκρασία.
Ξαπλώστε σε ηλεκτρική κουβέρτα
Δε χρειάζεται να ζεσταίνεται ολόκληρο το σπίτι αν σκοπεύετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής στο κρεβάτι. Μια ηλεκτρική κουβέρτα για την πρώτη μισή ώρα θα κάνει με το παραπάνω τη δουλειά της και μετά θα αναλάβουν οι καύσεις του σώματος. Μην καίτε πετρέλαιο για το σαλόνι όταν δεν περιμένετε κανένα ή ακόμα καλύτερα αν δεν θέλετε κανέναν ανεπιθύμητο που θα εμφανιστεί απρόσκλητος στην πόρτα σας.
Επενδύστε στη μόνωση και όχι στη  θέρμανση
Κάποια πράγματα αξίζουν τα λεφτά τους και ένα από αυτά είναι και η καλή μόνωση του σπιτιού. Γιατί όχι μόνο κρατάει μέσα τη ζέστη το χειμώνα, αλλά και τη δροσιά το καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε τους καύσωνες που σας περιμένουν μετά από έξι μήνες και θα εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο μια τέτοια επένδυση.

Τρώτε και πίνετε έξυπνα
Το καλοκαίρι πίνετε κρύα για να
δροσίζεστε και το χειμώνα πίνετε ζεστά για να ζεσταίνεστε.
Είναι απλά τα πράγματα και ένα κονιάκ που θα ζεστάνει άμεσα και άκρως αποτελεσματικά τον εσωτερικό σας κόσμο αξίζει σαφώς τα λεφτά του.

http://www.clickatlife.gr/