Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πελτές κυδώνι, γλυκό κουταλιού


Συστατικά
4 μέτρια κυδώνια.
2  ποτήρια νερού ζάχαρη.
λεμόνι χυμό.
λίγο αλάτι.

2-3 φυλλαράκια αμπαρόριζα δεμένα ματσάκι.

Οδηγίες

Καθαρίζουμε από το χνούδι τα κυδώνια και τα πλένουμε. 

Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε στα 4. Τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια, που τα βάζουμε σε ένα τούλι η τουλπάνι και τα δένουμε σφιχτά.

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κομμάτια των κυδωνιών μαζί και το τουλπάνι με τα φλούδια και τα σκεπάζουμε με νερό. 

Τα βράζουμε περίπου μια ώρα για να βγάλει το κυδώνι το ζουμί του. 

Τα στραγγίζουμε και περνάμε το ζουμί από λεπτή σίτα, δεν τα ζουλάμε για να είναι διαυγές το ζουμί,

Πετάμε το τούλι με τα φλούδια. Βάζουμε το ζουμί να βράσει με ζάχαρη.
Η αναλογία θα είναι 2 πρός ένα, δηλαδή 2 φλιτζάνια ζουμί 1 φυλτζάνι ζάχαρη. 

Προσθέτουμε το αλάτι ,τον χυμό του λεμονιού και το λουλούδι  .

Δένουμε τον πελτέ σε δυνατή φωτιά περίπου μισή ώρα.
Δοκιμάζουμε αν έγινε με τον εξής τρόπο: βουτάμε ένα κουτάλι στην κατσαρόλα το σηκώνουμε και ρίχνουμε μια σταγόνα σε ποτήρι νε νερό ,αν η σταγόνα κατέβει ολόκληρη στον πυθμένα ο πελτές έγινε ,αν όχι συνεχίζουμε το βράσιμο.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά  αφαιρούμε το λουλούδι και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε σχετικά ρηχό βάζο.

Πήζει γρήγορα. Σερβίρεται όπως τα γλυκά του κουταλιού. Τα βρασμένα κυδώνια τα κάνουμε μαρμελάδα κυδώνι.

Λίγα μυστικά ακόμα


Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν έγινε ο πελτές και με άλλο τρόπο: στάζουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και αν αυτή δεν απλώσει αλλά μείνει σταθερή σαν ζελέ ,σημαίνει ότι έγινε το γλυκό και το τραβάμε αμέσως από την φωτιά για να μην παραβράσει και γίνει σαν μαστίχα.