Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το μυστήριο του γυναικείου οργασμού




Για πολλά χρόνια, τον γυναικείο οργασµό και πώς αυτός επιδρά στο κορµί και το µυαλό κάλυπτε ένα πέπλο µυστηρίου. 

Για πρώτη φορά όµως, οι νευροεπιστήµονες µπόρεσαν να....
απεικονίσουν τι ακριβώς συµβαίνει στον εγκέφαλο της γυναίκας, όταν βιώνει τον οργασµό.


Χάρις σε µια νέα τεχνική, τη Λειτουργική


Μηχανική Απεικόνιση, που εντοπίζει πού ακριβώς συντελούνται οι διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, οι επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο Ράτζερς του Νιου Τζέρσεϊ κατέγραψαν τη σεξουαλική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του οργασµού. 

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η σεξουαλική διέγερση, στην κορύφωσή της, συνοδεύεται από διαδοχικές αντιδράσεις που επιδρούν σε 30 διαφορετικά µέρη του εγκεφάλου και στο κεντρικό νευρικό σύστηµα. 

Η επίδραση µάλιστα στο νευρικό σύστηµα είναι τόσο ισχυρή, ώστε η γυναίκα που βιώνει τον οργασµό µπορεί προσωρινά να χάσει την αίσθηση του πόνου. «Στις γυναίκες, ο οργασµός επιδρά και στο µυαλό και στο σώµα», επισηµαίνει στους «Τάιµς» ο καθηγητής Ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας Μπάρι Κοµισαρούκ.


Στο πλαίσιο της µελέτης,ο Κοµισαρούκ και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν οκτώ γυναίκες σε µαγνητικούς τοµογράφους, τους έδωσαν ένα σεντόνι να σκεπαστούν και τους ζήτησαν να αυνανιστούν έως ότου φθάσουν σε οργασµό. 

Παρά το κλινικό περιβάλλον, όλες οι γυναίκες τα κατάφεραν και µάλιστα οι περισσότερες σε λιγότερο από πέντε λεπτά. 

Οσο οι γυναίκες αυτοϊκανοποιούνταν, ο µαγνητικός τοµογράφος τραβούσε φωτογραφίες του εγκεφάλου τους κάθε δύο δευτερόλεπτα, παρέχοντας στους επιστήµονες ένα πολύ κατατοπιστικό φιλµ σχετικά µε τα µέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν σε κάθε φάση. 

Οι µελετητές διαπίστωσαν πως ο οργασµός δεν συνδέεται µόνο µε το λεγόµενο κύκλωµα επιβράβευσης του εγκεφάλου – όπως συµβαίνει π.χ. µε τα γλυκά – αλλά και µε την ορθολογική σκέψη. 

Καθώς επίσης ότι όταν η γυναίκα φθάνει στην κορύφωση, η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι πολύ αυξηµένη. 

Το φιλµ θα παρουσιαστεί εντός του Νοεµβρίου στο Συνέδριο Νευροεπιστήµη 2010 που οργανώνει η Αµερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήµης.


Ο τρόπος αντίδρασης ήταν λίγο – πολύ κοινός σε όλες τις γυναίκες, γεγονός που θα µπορούσε να βοηθήσει τους επιστήµονες να σχηµατίσουν µια εικόνα για τον συνηθισµένο οργασµό – και πώς θα µπορούσαν να βοηθήσουν όσες πάσχουν από κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας (περίπου µία στις επτά γυναίκες δεν έχουν βιώσει ποτέ οργασµό).